Како да се поттикне независноста кај постарите луѓе

Независноста звучи како едноставен концепт. На најосновно ниво, значи да имате автономија и контрола врз сопствениот живот.

Можеби се чувствуваме понезависни кога ќе се иселиме од домот од детството, ќе земеме автомобил или ќе ја започнеме нашата прва работа. Сите овие работи ни овозможуваат да живееме како што сакаме и да чувствуваме сопственост над нашите животи и одговорности.

Обично добиваме поголема независност кога се иселуваме од домот во кој сме израснале, но, како што старееме, нашата независност може да биде загрозена бидејќи почнуваме да бараме помош во извршувањето на секојдневните задачи како резултат на промената на мобилноста, капацитетот и здравјето.

Меѓутоа, кога една постара личност почнува да ја губи својата способност да биде целосно независна, тоа не значи дека нивната желба да бидат независни се намалила. Овде, независноста претставува рамнотежа на прифаќање помош и поддршка за да се прават работите автономно, осигурувајќи се дека останува добра комуникација помеѓу постарата личност и оние што се грижат за нив.


Зошто независноста е толку важна?

Задржувањето на независноста им користи на постарите луѓе на многу начини. Може да им помогне на нивното физичко и ментално здравје, да ја зајакне нивната самодоверба и да го подобри нивното чувство за цел и квалитет на живот. Тоа, исто така, може да им помогне да се чувствуваат корисно, што е особено важно ако имаат тенденција да се плашат дека се товар за саканите.

Давајќи некому независност да направи една работа може да ја зголеми нивната самодоверба и да зрачи во други области од животот. На пример, влевањето на самодоверба да одат сами на фризер може да ги направи посвесни за сопствените способности и да ги поттикне да сакаат да почнат да прават други работи самостојно.

Како можете да помогнете?

Постојат многу начини да се поттикне независноста и тие ќе треба да се прилагодат според способностите на личноста, кои може да варираат со текот на времето. Во овој случај, малите работи можат многу да направат. На пример, да се погрижите да ги изберат оброците и активностите, или ако одат на прошетка, да ги оставите сами да ја изберат рутата.

Кога се грижите за некој близок, многу е лесно да стекнете навика да правите работи за нив. На крајот, сосема е природно да сакаш да помогнеш. Грижата за саканата личност не е лесна – а инстинктот е да се биде практичен. Но, мораме да запомниме дека ова не е секогаш најдобриот начин да помогнеме.

Можеби ќе им треба подолго време да извршат некоја задача сами, отколку ако сте им помогнале, но мора да имате на ум дека сепак може да биде важно тоа да го направат без ваша помош. Во моменти кога ќе процените дека навистина им е потребна вашата помош, предложете им да ја завршите задачата со нив, а не за нив.

Но, поттикнувањето независност не значи само повлекување од помош со физичките задачи. Важно е на постарите луѓе да им се даде што е можно поголем придонес и контрола врз нивните животи и одлуките што ги засегаат. Ова го вклучува нивниот распоред, каде живеат, како го поминуваат своето време и нивните финансии.

Важно е, не само да поттикнете независност, туку и да им помогнете да го задржат тоа ниво на независност. Да им помогнете да ја задржат својата независност значи да им ги дадете потребните алатки за да се осигураат дека можат да продолжат да ги прават работите независно кога вие не сте тука да помогнете. Тоа може да значи обезбедување превоз за да стигнат до одредени места или да обезбедите домашна нега.

Независноста при живеењето дома

За повеќето постари луѓе, независноста е во голема мера поврзана со можноста да останат во своите домови. Достапни се многу опции за нега за оние на кои им е потребна дополнителна поддршка, како што се негуватели или редовни посети од работници за поддршка на нега, како и грижа и поддршка од семејството и пријателите.

Исто така, важно е да се осигураме дека самата куќа помага да се промовира независноста колку што е можно повеќе. Можеби тоа значи да се постави парапет под тушот, да додадете стол во кујната или да поставите лифт за стол или само преместување на предмети во попристапни плакари.

Знаејќи кога да се вклучите за да помогнете

Промовирањето на независноста на една личност претставува добра рамнотежа на знаењето кога навистина им е потребна помош и кога треба да направат нешто самостојно. И, се разбира, ќе има моменти кога ќе треба да се вклучите.

Во овие случаи, препорачливо е да помогнете без да се осврнете на фактот дека помагате и без да привлекувате внимание на она што лицето повеќе не може да го направи. Еден од најважните аспекти на грижата за саканата личност е хуморот и забавата – бидете искрени, дадете им до знаење дека и вие не можете да извршите одредени задачи и ви треба помош од другите.

Исто така, мора да бидете свесни за разликата помеѓу оние што сакаат да ги прават работите самостојно и оние што инсистираат да ги прават работите сами затоа што се чувствуваат обврзани, виновни или оптоварени. Затоа, мора да внимавате на индициите кои сугерираат колку е лесно за личноста да ги извршува задачите што сака да ги направи и да го имате на ум неговиот карактер. Дали е во нивниот карактер да одбиваат помош кога им е потребна?

Ако сите индиции укажуваат на тоа дека сакаат повеќе помош отколку што дозволуваат, можете да одредите во кои области од животот можеби ќе им треба повеќе помош, а истовремено да бидете сигурни дека тие имаат независност на друго место. На пример, ако веќе не се физички способни да се облекуваат независно без потешкотии, но сепак имаат полн ментален капацитет, може да се погрижите да имаат целосна контрола врз одлуките и финансиите, а истовремено да им сугерирате да добијат помош за облекување.

Напротив, ако знаете дека личноста е способна за повеќе отколку што дозволува, можеби стравот или неизвесноста ги спречува, во овој случај, нежно охрабрете ги и напредувајте постепено, барајќи ја нивната помош секој пат.

Одржувањето независност бара личноста да биде самоуверена, здрава и среќна. Затоа е важно да се осигурате дека тие се вклучени во активности и остануваат физички активни и ангажирани со другите. Ова може да биде едноставно како да предложите дневна прошетка низ локалното подрачје, па дури и да помогнете да организирате часови за вежбање.

Поддршка и совет

Ако ви треба совет за капацитетите на некој близок или барате совет за прилагодување на домот, има многу места на кои можете да одите за помош. Феникс е едно од тие места!

Ние ќе ви помогнеме да најдете искусни професионалци за нега во вашето локално подрачје за вашите најблиски да можат да продолжат да живеат самостојно во својот дом што е можно подолго. Контактирајте нѐ за дополнителни совети и информации за домашна нега. Можете исто така да дознаете повеќе за тоа како работи Феникс и кои се условите кои ги нудиме.

Слободно контактирајте нѐ нас и ќе бидеме среќни да ви дадеме некои информации за услугите за нега на дома што се достапни.

Последни објави

Знаци кои покажуваат дека вашиот родител има потреба од поддршка

Независноста звучи како едноставен концепт. На најосновно ниво, значи да имате ав...

Како да се поттикне независноста кај постарите луѓе

Независноста звучи како едноставен концепт. На најосновно ниво, значи да имате ав...

Како да се грижите за старите родители по пад

Како што луѓето стареат, нивното чувство за рамнотежа и движење почнува да се нама...