Oколу грижата: Како да разговарате со родителите за да прифатат помош

Никој не сака да го води тој разговор, на сите ни е јасно. Оној во кој разговарате со вашите постари родители – луѓето кои ве воспитувале и се грижеле за вас како дете – за нивната растечка потреба околу помош во нивниот дом. Уште потешко е да се справиме со идејата дека можеби ќе треба да го напуштат својот дом за да живеат во установа за потпомогнато живеење или дом за нега.

Сепак, може да дојде време кога тоа е неопходно, а вие треба да размислите како да разговарате со вашите родители – или со други постари сакани – пред се, поради големината на грижата за себе. Не можете да ги принудите да прават нешто што не сакаат да прават. Сепак, знаете дека тие се помалку свесни да се справат и може да се борат со други проблеми како грижата за своето здравје или едноставно живеењето во својот дом но без поголема помош. 

Може да биде и опасно за вашите родители или роднини доколку немаат поддршка за грижа ако се изложени на ризик од паѓање или не можат повеќе да готват храна за себе. И тука веќе вие сте во позиција каде што треба да комуницирате со нив за тоа.

Оваа статија се однесува на тоа како да разговарате со вашите родители за грижата и прифаќањето помош и вклучува корисни совети за:

  • Како да се подготвите за разговор
  • Како да се отвори темата
  • Поттикнување на постарите родители да прифатат помош 
  • Што да направите ако одбијат помош
  • Каде да најдете повеќе информации

1. Подготовка пред да разговарате

Пред да разговарате со вашите родители за грижата и добивањето помош, можеби ќе сакате да направите некои истражувања за опциите за грижа што ви се достапни.

Дознајте што е достапно и размислете за добрите и лошите страни на секоја можност. Можеби ќе сакате да дојде личност за нега во домот на вашите родители за да ви помогне во домашните задачи или личната нега. Или може да размислите за асистирано живеење или дом за нега, ако опциите дома веќе не се остварливи. 

Секоја од овие опции за нега ќе има различно влијание врз животот на вашите сакани – имајте го тоа на ум кога ги разгледувате сите страни на домашната нега, домовите за нега и асистираните услуги. Можеби твоите родители веќе размислувале за ова прашање, исто како тебе, и можеби имаат подобри идеи од тебе за тоа што најмногу би им одговарало. Затоа, добра идеја е секогаш да имате отворен ум кога разговарате со вашиот постар роднина за нивните опции за нега.

Друга позитивна тактика може да биде вклучување на други членови од семејството, како и блиски пријатели. Разговарајте за вашите грижи со нив: тие можеби имале слични искуства и можеби ќе можат да ви помогнат да набавите корисни информации. Плус, тие можеби ќе можат да понудат непристрасно гледиште за ова прашање, бидејќи во одредени случаи се помалку емоционално вклучени од вас.

2. Како да ја разговарате темата подлабоко?

Сега сте подготвени да ја претставите темата за грижа на вашите сакани. Има многу работи што треба да ги земете предвид кога размислувате како да разговарате со вашите родители за планирање на нивната иднина.

Пред се, големо влијание може да има средината во која се одвива разговорот. Обидете се да разговарате лично со вашиот роднина/родител наместо преку телефон, погрижете се сите да седат удобно и исклучете се што го одвлекува вниманието како ТВ или радио.

Вашиот став и тон се исто така важни фактори. Кога го правите овој разговор со постарите родители, третирајте ги како возрасните кои навистина се. Дури и кога ја губат меморијата поради деменција, или се борат со физичка болка и инвалидитет, тие имаат потреби и желби, како и право да кажат како ќе се одвива нивниот живот.

Затоа, запомнете дека ова е двонасочен разговор, а не монолог од ваша страна. Прашајте ги што сакаат и земете го тоа предвид наместо да го отфрлате без контрола, дури и ако тоа не се совпаѓа со она што сте го замислиле.

Објаснете ги вашите грижи полека и јасно и ставете се во кожата на вашите родители додека зборувате. Сакате да разберат што зборувате и зошто го кажувате тоа. Бидете смирени кога можете и навистина слушајте што имаат да кажат.

Не ги прекинувајте кога ќе одговорат или не им противречете непотребно. Тоа може да биде непријатен и тежок разговор, особено ако тие се отпорни на идејата да добијат помош, но ќе им помогне да ја размислат темата малку повеќе. 

3. Тогаш, како да ги поттикнеме?

Персонализираната, висококвалитетна нега може да има навистина позитивно влијание врз животот на вашите сакани: може да ги поттикне да ја задржат својата рутина, да ги извршуваат своите животни страсти и хобија и да ја зачуваат својата независност.

Ова се некои од продажните точки што можете да ги отворите кога разговарате со вашите родители за придобивките од грижата:

„Ќе ја задржите својата независност“: 

Една работа што треба да се има на ум е дека прифаќањето грижа не е „попуштање“. Не значи дека ќе ја изгубат независноста. Ако ништо друго, грижата им овозможува да ја зачуваат својата независност и да останат во својот дом на начин што, без грижа, не би можел да се управува. Поддршката околу куќата и нивните секојдневни задачи може да биде дури и ослободувачка.

„Секогаш ќе има некој да ви помогне во итен случај“: 

Кога разговарате со постарите родители, бидете конкретни, на пример, наведете ги времињата кога паднале или спомнете го времето кога заборавиле да исклучат некој апарат пред да излезат или пред да заспијат. Не сакате да ги засрамите, но треба да нагласите зошто мислите дека помошта станала витална за нив. Објаснете како негувателот може да им помогне да се чувствуваат безбедно знаејќи дека секогаш има некој подготвен да помогне во случај на итност.

„Дополнителен пар раце може да ви помогне во секојдневниот живот“: 

Некои постари луѓе се исплашени од можноста некој да дојде за да ги „чува“, но се многу заинтересирани за идејата да помогнат во некое домаќинство. Ова е остварливо кога некој е доволно здрав за да живее самостојно и нема сериозна здравствена состојба или состојба на губење меморија.

„Вашите пријатели имале добри искуства со професионалците за нега“: 

Вашите родители можеби имаат пријатели на слична позиција, од кои некои ќе прифатат поддршка за нега: добра идеја е да ги споменете придобивките што ги доживеале тие пријатели.

„Ќе имате пријателско лице со кое редовно ќе разговарате“: 

За многу постари луѓе, разговорот со млад негувател може да биде свеж воздух што навистина им го развеселува денот.

4. Потсетување на разговорот по некое време

Можеби ќе треба да го водите овој разговор двапати или повеќе, бидејќи треба да се донесат важни одлуки. Вклучете го вашиот родител во секој чекор од процесот за наоѓање грижа, вклучувајќи го и изборот на сопствен старател, ако е можно. На овој начин, тие ќе чувствуваат дека ја контролираат ситуацијата и ќе бидат поспремни да разгледаат различни опции.

Некои луѓе сметаат дека постепеното воведување на идејата е најефективниот пристап. Затоа, можеби, почнете да кажете колку би било корисно да дојде некој кој ќе им помогне да го подготват ручекот секој ден и надоградете ги разговорите за личната нега во подоцнежна фаза.

Пробниот период може да биде навистина ефикасен начин за тестирање на домашна нега. Затоа ние во Феникс ја имаме и опцијата за Дневен Престој каде што преку целосно бесплатен еднонеделен пробен период вашите најблиски ќе можат да уживаат во активности, грижа и енергична заедница секој работен ден во нашиот дневен центар.

 Ова често се случува кога семејните негуватели одат на одмор една или две недели, и се воспоставува привремена професионална нега (често наречена нега за одмена).

5. Професионални информации и совети за нега на стари лица

Можете да стапите во контакт со нашите локални тимови за првичен разговор или да проверите што правиме за повеќе информации на телефонскиот број: 075-382-014

Leave a comment