HomeArchive by category: Life

Archive by category: Life

Алцхајмерова болест и деменција

Разбирање на Алцхајмерова болест и деменција: Сеопфатен водич за дијагноза, превенцијаи нега

Комплексноста на болести како Алцхајмерова болест и деменција често може да доведе до конфузија и страв. Сепак, знаењето може да биде клучно за разбирање и ефикасно управување со овие состојби. Во овој блог, ги откриваме овие сложености, ги објаснуваме разликите помеѓу двете, нивните симптоми, потенцијалните причини, превентивни мерки и дијагностички процедури. Исто така, истакнуваме како нашиот стручен тим во Феникс …

Read More
 • Life
 • October 30, 2023
Започнување на разговорот

Започнување на разговорот: Престој во дом за стари лица

Престојувањето на нашите најмили во дом за стари лица често може да биде деликатна тема на разговор. Оваа тема особено станува предизвик во места како Македонија, каде што општественото разбирање за семејните улогите и очекувањата на семејството даваат неповолна слика за домовите за стари лица. Овде, не е невообичаено постарите да веруваат дека нивните деца треба да бидат нивни примарни …

Read More
 • Life
 • October 30, 2023
Меѓународен ден

Meѓународен ден на повозрасните лица – зошто го славиме? 

Меѓународниот ден на постарите лица, кој се слави секоја година на 1-ви октомври, е ден за чест и ценење на непроценливиот придонес на нашата повозрасна популација.  Како што демографијата на нашиот свет се движи кон стареење на општеството, од клучно значење е да се препознае мудроста, искуството и издржливоста што постарите поединци ги носат во нашите заедници.  Овој период служи …

Read More
 • Life
 • October 4, 2023
споделување

Споделување на грижа: ФЕНИКС обезбедува поддршка кога ви треба пауза  

Денешното животно темпо е брзо и полно со секакви обврски. Работиме, се грижиме за своите деца, поминуваме време со пријателите и се грижиме за себе. Но, кога треба да внимаваме и на постарите членови на семејството, предизвикувачки е да се постигне. Понекогаш ни е потребна пауза. Можеби треба да одиме на одмор или да направиме пауза од секојдневните активности. Сите …

Read More
 • Life
 • August 14, 2023
совети

Совети: Како до остар ум?

Во прометниот град Скопје, сместен меѓу живиот градски живот и негуваните историски знаменитости, ние во Феникс сме горди што нудиме исклучителен рај за грижа за нашите сакани постари жители. Со секоја измината година, нашиот посветен тим на негуватели континуирано собира непроценлив увид: како да се старее на убав начин? Би сакале да споделиме дел од нашите совети!  Вклучување во активности …

Read More
 • Life
 • August 14, 2023
Заедницата

Моќта на заедницата: Придобивки од социјализацијата кај повозрасните лица

Додека итаме и брзаме низ нашите зафатени животи, лесно можеме да ја занемариме виталната улога што социјализацијата ја игра во нашата целокупна благосостојба. Ова особено важи за повозрасните лица, кои често живеат сами или се изоставени од секојдневните социјални интеракции. Човечките суштества се социјални суштества, а ефектите од изолацијата можат да бидат штетни и за нашето физичко и за менталното здравје.  …

Read More
 • Life
 • August 7, 2023