Совети: Како до остар ум?

совети

Во прометниот град Скопје, сместен меѓу живиот градски живот и негуваните историски знаменитости, ние во Феникс сме горди што нудиме исклучителен рај за грижа за нашите сакани постари жители. Со секоја измината година, нашиот посветен тим на негуватели континуирано собира непроценлив увид: како да се старее на убав начин? Би сакале да споделиме дел од нашите совети! 

Вклучување во активности кои го стимулираат мозокот  

Централно место во нашиот пристап е цврстото верување дека одржувањето на активен ум е од витално значење за зачувување на менталната остроумност. Загатките, друштвените игри и интелектуално стимулирачките хобија, нудат повеќе од обична забава. Тие се круцијални за предизвикување на мозокот и зајакнување на нервните врски. 

Давање приоритет на здравата исхрана  

„Здраво тело промовира здрав ум“ – оваа фраза одекнува низ салите на Феникс. Урамнотежената исхрана, богата со омега-3 масни киселини, антиоксиданси и витамини, е најважна за поддршка на когнитивното здравје. Оброците со свежа риба, бобинки со хранливи материи и зеленило се основните диететски производи за кои се залагаме со цел да помогнат во зачувувањето на меморијата и здравјето на мозокот. 

Поттикнување на редовна физичка активност 

Физичката благосостојба е сложено поврзана со менталното здравје. Забележавме дека промовирањето физички активности како што се  прошетки во градината или парк, утрински истегнувања и други редовни вежби, се моќни начини за зголемување на протокот на крв во мозокот, а со тоа подобрување на когнитивните способности. 

Промовирање на социјална интеракција  

Социјалната интеракција е крвотокот на живиот, здрав ум. Редовниот контакт со врсниците го намалува чувството на осаменост, го поттикнува чувството на заедница и ја стимулира менталната активност. Во Феникс, секогаш сме преполни со социјални активности, сите дизајнирани да поттикнат живи интеракции кои ќе се паметат и ќе останат трајно меморирани. 

Обезбедување соодветен сон 

Мирниот, квалитетен сон е камен-темелник на здравјето на мозокот. Консолидацијата на сеќавањата и когнитивното подмладување првенствено се случува за време на спиењето, што ја нагласува нејзината важност. Нашиот персонал во Феникс секогаш ги потсетува нашите жители за значењето на правилните навики за спиење во одржувањето на менталната острина. 

Поттикнување доживотно учење  

Кај нас, учењето нови вештини е бескрајно патување. Без разлика дали станува збор за стекнување нова вештина или за преземање ново хоби, ние сме страсни поборници за доживотното учење како одличен начин да го задржите умот агилен и остар. 

Во Феникс цврсто веруваме дека стареењето не е синоним за когнитивно опаѓање. Спроведувајќи ги советите што ги споделивме веруваме дека е сосема возможно да го задржиме умот активен, осигурувајќи дека златните години се навистина период на радост и исполнување. 
 
Топло ве покануваме да дознаете повеќе за нашиот уникатен пристап кон когнитивното здравје кај постарите лица. Посетете не во Феникс во Скопје, Македонија или контактирајте преку нашата веб-страница или контакт број. Заедно, да направиме златните години да блеснат посветло од било кога! 

Leave a comment