Meѓународен ден на повозрасните лица – зошто го славиме? 

Меѓународен ден

Меѓународниот ден на постарите лица, кој се слави секоја година на 1-ви октомври, е ден за чест и ценење на непроценливиот придонес на нашата повозрасна популација.

 Како што демографијата на нашиот свет се движи кон стареење на општеството, од клучно значење е да се препознае мудроста, искуството и издржливоста што постарите поединци ги носат во нашите заедници. 

Овој период служи како потсетник за промовирање на нивната благосостојба, обезбедување на нивните права и борба против староста. Да ги славиме повозрасните во нашите животи, да учиме од нивните приказни и да работиме на создавање поинклузивен и поподдржувачки свет за луѓето од сите возрасти.

Како да го направиме тоа?

Овој месец, вклучува активности кои промовираат почит, поддршка и вклучување за повозрасните поединци. Еве неколку значајни начини за учество:

  • Поврзете се со повозрасните сакани: Поминете квалитетно време со постарите членови на семејството и пријателите, слушајќи ги нивните приказни и искуства.
  • Волонтирајте: Понудете го вашето време и помош на организации кои ги поддржуваат повозрасните лица во вашата заедница.
  • Застапувајте се за нивните права: Застапувајте се за политики и иницијативи кои ги промовираат правата, здравјето и благосостојбата на постарите поединци.
  • Организирајте или бидете дел од настани: планирајте и учествувајте во настани или собири кои ги слават достигнувањата и придонесите на повозрасните лица.
  • Едуцирајте се: Дознајте за предизвиците и проблемите со кои може да се соочат постарите лица, како што се социјалната изолација и разликите во здравствената заштита.
  • Поддржете ги услугите за нега на стари лица: Придонесете или поддржете ги услугите и установите за грижа за стари лица кои обезбедуваат основна грижа и помош на постарите лица.
  • Побарајте совети од нив: побарајте нивен придонес и совет за лични работи или одлуки. Нивната перспектива може да биде непроценлива.

Запомнете дека славењето на повозрасната популација  не е ограничено на еден ден; тоа е посветеност во текот на целата година. Покажувањето почит, љубов и ценење постојано поттикнува силна и трајна врска со повозрасните во нашите животи, а во Феникс грижата е наш приоритет!

Leave a comment