Музичка работилница во Феникс Фемили: Зошто е важна физичката активност?

Музичка

Неодамна, имавме чест да организираме една прекрасна музичка работилница која беше водена од страна на нашиот психолог во Феникс Фемили, Мери Ј. Дешиќ.

Како што старееме, нашите тела и умови бараат различни начини за одржување на физичкото и менталното здравје. Оттука, медитативната терапија која вклучува движење и музика е одличен начин за подобрување на благосостојбата на постарите лица.

Што е Медитативна Терапија преку Движење?

Станува збор за вежби кои се еден вид на медитативна терапија, која вклучува музика за да поттикне  движење. Медитативната терапија преку движење комбинира лесни физички вежби со медитација и музика за да создаде хармоничен пристап кон здравјето. Оваа терапија помага во:

  • Намалување на стресот и анксиозноста
  • Подобрување на флексибилноста и мобилноста
  • Зголемување на чувството за благосостојба
  • Поттикнување на когнитивните функции

На кој начин ни помага музиката во овој случај?

Музиката има моќ да предизвика емоции и спомени, што е особено важно за постарите лица. Соодветно избраната музика може:

  • Да стимулира движење и танц
  • Да го подобри расположението
  • Да го олесни процесот на релаксација и медитација
  • Да поттикне социјализација меѓу жителите

Зошто овој тип на работилници се корисни за нашите резиденти?

Целта е корисниците да се ослободат и да дозволат движењето слободно да протече низ целото тело, почнувајќи од врвовите на прстите па сè до рамениците и нозете.

На овој начин се зголемува свесноста за тоа како можат да се движат различни делови од телото, откривајќи нови сензации и одржувајќи ритмови во хармонија со музиката. Сето ова води до опуштеање и намалување на стресот, но и кон градење навики да се биде присутен во сегашниот момент.

Заклучок

Медитативната терапија преку движење и музика е повеќе од само вежба – таа е патување кон подобро здравје и благосостојба, кое носи многу придобивки за постарите лица. Истражувањата покажуваат дека редовната физичка активност, комбинирана со музика, може значително да го намали стресот и анксиозноста, да го подобри расположението и когнитивните функции, и да поттикне социјална интеракција.

Кога комбинираме движење и музика, создаваме средина која не само што ги стимулира телото и умот, туку и душата. Музиката има моќ да разбуди спомени и емоции, да донесе радост и мир, и да ги поврзе луѓето на начин кој зборовите не можат. Истегнувањата со тивка музика, танцувањето на спор ритам, и водената медитација со музика, сите овие активности не само што го подобруваат физичкото здравје, туку и го зголемуваат чувството на заедништво и среќа.

Доколку сакате да дознаете повеќе за активностите кои ги реализираме во нашите домови, контактирајте нè!

Leave a comment